Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

George W. Bush: Ένας (καθυστερημένος) απολογισμός

Τα (+)

1. Αθληταράς. 50φεύγα χρονών άνθρωπος και έτρεχε τα πέντε χιλιόμετρα σε 22 λεπτά και έπαιζε επαναλήψεις με 100 κιλά στον πάγκο. Σεβασμός.

2. Γερό ποτήρι. Το άτομο κόντεψε να πεθάνει από κίρρωση του ήπατος, πριν κλείσει τα 40. Δε μιλάμε για κανα δυό ουϊσκάκια μετά το φαγητό. Εδώ πρόκειται για κενό μνήμης που κράτησε ολόκληρη τη δεκαετία του 1970. Και πάλι, σεβασμός.

3. Καλ(π)ογιάννης. Θυμάστε τα σκισμένα ψηφοδέλτια στη Φλόριντα, όταν ο αδελφός Jeb, καθάρισε τις εκλογές και, μαζί, την Προεδρία των ΗΠΑ; Η οικογένεια Bush το 2000 πήρε το Λευκό Οίκο με Ταρζανίες που δύσκολα θα αποτολμούσαν άλλοι, ακόμα και σε ψηφοφορίες δεκαπενταμελούς στο Λύκειο. Τις δεύτερες εκλογές, πάντως, τις πήρε καθαρά, χωρίς πέναλτι μαϊμού και γκολ οφσάιντ.

4. Harvard/Yale. Δεν είναι εύκολο να τελειώσεις τα δύο καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής χωρίς, καλά καλά, να ξέρεις γραφή και ανάγνωση. Το γεγονός ότι έσπρωξε ο μπαμπάς τις αιτήσεις, τον κάνει ακόμα συμπαθέστερο. Ο νεποτισμός είναι λατινική λέξη, αλλά εδώ στην Ελλάδα, αν δεν τον εφεύραμε, σίγουρα τον τελειοποιήσαμε. Δικός μας ήταν ο Πρόεδρος: Τεκνό Βορείων Προαστίων.

5. 84. Ο πατέρας φωνάζει το γιο 43 και ο γιος τον πατέρα 41 (αύξοντες αριθμοί Προέδρων των ΗΠΑ). Και οι δύο έχουν ασορτί καπελάκια με το νούμερο 84. Η ευφάνταστη εκδοχή της οικογενειοκρατίας.

6. Φονιάδες των λαών. Την δεκαετία που διανύουμε ο αντιαμερικανισμός απέκτησε δυναμική μαζικού κινήματος, παγκοσμίως. Ο Κολοσσός είναι πάντα επιφυλακτικός απέναντι στις «παλλαϊκές κατακραυγές», ιδιαίτερα όταν συγκεντρώνουν τόσο ετερόκλητους υποστηρικτές: από τον Πίντερ και την Παπαρήγα μέχρι τον Καρατζαφέρη και τους Ταλιμπάν και έντυπα από το Vanity Fair μέχρι το Ποντίκι.

7. Πεθερός. Οι δίδυμες δεσποινίδες Βush πρέπει να ήταν οι ομορφότερες κόρες Αμερικανού Προέδρου (γιατί όχι εκλεγμένου ηγέτη, γενικότερα;) στην πρόσφατη ιστορία. (Παρακαλώ τους ιστοριοδίφες αναγνώστες να με διορθώσουν. Εγώ, μόνο την κόρη του Γιτζάκ Σουμ μπορώ να σκεφτώ).

8. Αυτοσυγκράτηση. Ο Dubya τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ. Δηλαδή ο ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο, πλανητάρχης. Και, όμως, ο κάθε κομπλεξικός καραγκιοζάκος στην υφήλιο είχε το δικαίωμα να τον κοροϊδεύει και να τον λοιδωρεί με ασυλία. Μαγκιά του (του W, όχι του καραγκιοζάκου). Ο Κολοσσός ομολογεί πως δεν είναι τόσο μεγαλόψυχος. Στη θέση του, θα είχε στείλει καμιά εκατοστή τέτοιους κκ χιουμορίστες στο Guantanamo, να φτιάξουν χαρακτήρα.

9. Bruce Willis. H σκηνή όπου αποφεύγει τα παπούτσια του δημοσιογράφου, στην πρες κόνφερανς στη Βαγδάτη, είναι ό,τι πιο κουλ έχει γίνει μπροστά σε κάμερα (εξαιρούνται τα τρία πρώτα Die Hard και όλες οι ταινίες του Ταραντίνο). Ήταν τόσο απίστευτο, που δε θα εκπλαγώ αν μια μέρα βγει πως ήταν στημένο για την τηλεόραση.

10. Ιδεολόγος. Διαφωνούμε σε ΟΛΑ τα θέματα (πολιτικά, ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά, επιστημονικά). Από την άλλη, όμως, πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι δε μάσησε ούτε για μισό δευτερόλεπτο και ότι δε λογάριασε το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, προκειμένου να υποστηρίξει τις αρχές του (αυτό το ιδιότυπο συνονθύλευμα που αρχικά απεκλήθη «συμπονετικός συντηρητισμός», και εν τέλει, ήταν νεοσυντηρητισμός με στοιχεία χριστιανικού φονταμενταλισμού).

11. Ηγέτης. Τον πόλεμο στο Ιράκ θα τον κρίνει η ιστορία. Πολλά θα εξαρτηθούν από την ομαλή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα. Πάντως, σε μια εποχή όπου οι πολιτικοί κυβερνούν με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις, η σκυλίσια προσήλωση που έδειξε στην ανάγκη ανατροπής του Σαντάμ μας θύμισε μια αντίληψη που θέλει τον Πρόεδρο να διαμορφώνει, και όχι να ακολουθεί, την κοινή γνώμη.

12. Οικονομική κρίση. O Bush, όπως και οι άλλοι δυτικοί ηγέτες των τελευταίων πέντε χρόνων, μας έχουν πείσει όλους ότι η χρηματοοικονομική κρίση είναι κάτι που απλά συνέβη, και όχι κάτι που προκάλεσαν, ή επέτρεψαν, με την απερισκεψία τους. Όπως και να το κάνουμε, θέλει τρομερό θράσος.

13. Κουστούμι με μπότα καουμπόικη. Πόσο ακομπλεξάριστος πρέπει να είσαι για να φοράς τέτοιο συνδυασμό; Καλώ τον οιονδήποτε εθνικιστή Έλληνα πολιτικό να σκάσει μύτη με τσαρούχι κάτω από σμόκιν σε επίσημη εκδήλωση.

14. Υο, Βlair! Με μια απλή επιφώνηση, (που του ξέφυγε;) σε κάποια συνάντηση G8, χαρακτήρισε μια για πάντα έναν από τους πιο αντιπαθείς πολιτικούς στη σύγχρονη αγγλική ιστορία. (Πάρτε όλες τις παραπάνω κατηγορίες - εκτός από τη 12 - αντιστρέψτε τις, και έχετε το πορτρέτο του Τony Blair).

Τα (-)

Περιβάλλον. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και το γεγονός ότι χιλιάδες σοβαροί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σύντομα η καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη. Αν το 2075 ο τελευταίος Homo Sapiens πεθάνει από αφυδάτωση και ηλίαση στην κορυφή του Έβερεστ, αυτό θα οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στους δύο προέδρους Bush, και στην σταθερή πολιτική άρνησης που ακολούθησαν στο ζήτημα του περιβάλλοντος.

Σκέφτηκα να γράψω και για τα υπόλοιπα, αλλά δε θέλω να γίνω κουραστικός. Εδώ και οκτώ χρόνια τα ίδια και τα ίδια λέμε. Σας αφήνω με τη στατιστική της ημέρας:

To 2008, το 44% των Αμερικανών πίστευε πως ο «Θεός έπλασε τον άνθρωπο, πάνω κάτω στη σημερινή του μορφή, κάποια στιγμή τα τελευταία 10,000 χρόνια» (Gallup Poll, Mάιος 2008). ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ κ. ΟΜΠΑΜΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου