Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Dire Straits το ξεκίνημα


Aρχές 1977. Ο John Illsley μπαίνει στο διαμέρισμα που μοιράζεται με τον David Knopffler στο Λονδίνο και βλέπει μια σιλουέτα να κοιμάται στο κρεββάτι του.Βάζει φωνή : «Τί γίνεται εδώ;». Η σιλουέτα ξυπνάει, ξεσκεπάζεται για να αποκαλύψει μια κιθάρα με την οποία μοιραζόταν το κρεββάτι, λέει ένα “hello” και κουκουλώνεται ξανά με την κουβέρτα. Είναι ο αδερφός του David, Mark , που έχει έρθει να τον επισκεφτεί.

Μετά τη γνωριμία τους, αποκαλύπτεται ότι ο Mark είναι καλός κιθαρίστας. Καθώς παίζουν κιθάρα και οι τρεις, ο Illsley το γυρίζει στο μπάσο και αρχίζουν τα jams. Παίζουν για ώρες στο διαμέρισμα, κυρίως Ry Cooder και αμερικάνικα blues και αρχίζουν σιγά σιγά να συνθέτουν και δικά τους κομμάτια.

Ιούνιος 1977. Το συγκρότημα είναι σε μία pub του Νότιου Λονδίνου και παρακολουθεί μια μπάντα jazz που λέγεται Sultans of Swing να παίζει. Δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά την ώρα που ακούει το Creole love call, ο Μark Knopffler αναλογίζεται πόσο ωραία και σημαντική είναι αυτή η μουσική, επανεκτιμά τη σχέση της με το rock n’ roll και συμπάσχει με τους μουσικούς που παίζουν τα βράδια, ενώ το πρωί δουλεύουν κανονικά για το μεροκάματο. Εμπνέεται και γράφει ένα τραγούδι μέσα σε λίγες μέρες, στην ακουστική κιθάρα, σε ρυθμό country & western. Μόλις το παίζει στη Fender Stratocaster, του βγαίνει διαφορετικά.

Ιούλιος 1977. Με τη βοήθεια του φίλου τους, ντράμερ Pick Withers, ηχογραφούν ένα demo με 5 τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το Sultans of Swing. Το δίνουν στον dj του ραδιοφώνου Charlie Gillet, ο οποίος ξετρελαίνεται και το παίζει στην εκπομπή του το επόμενο Σαββατοκύριακο. Το ίδιο βράδυ, φίλος του συγκροτήματος τους πληροφορεί ότι άκουσε τα τραγούδια τους στο ραδιόφωνο. Δεν είναι ο μόνος: 3 εταιρείες δίσκων παίρνουν τηλέφωνο τον Gillett για να τον ρωτήσουν ποιο συγκρότημα είναι αυτό.

Δεκέμβριος 1977.Oι Dire Straits υπογράφουν συμβόλαιο με την Polygram. Με την αλλαγή του χρόνου, πάιζουν support στην περιοδεία των Talking Heads.

H συνέχεια είναι γνωστή.


(πηγή:Let the Rock Stories Roll, Μωρίς Σιάκκης, Εκδόσεις Ποταμός,2008)

1 σχόλιο: