Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Όλη η επικαιρότητα σε 850 λέξεις

- ΕΛΛΑΔΑ: 38χρονος αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε, σχετικά ελαφριά, υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι έξω από την κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι Έλληνες αστυνoμικοί δεν εξετάζονται τακτικά (καθόλου;) από ψυχολόγους, όπως βγήκαν να φωνάξουν τα Μέσα. Η προσφυγή στους κάθε λογής ειδικούς είναι η εύκολη λύση στην οποία καταφεύγουμε, ως κοινωνία, για να μετατοπίσουμε ευθύνες και αποφάσεις που δεν έχουμε το θάρρος να πάρουμε σε ατομικό επίπεδο. Δηλαδή όσοι δεν είναι για εγκλεισμό σε ίδρυμα είναι απαραίτητα καλοί και στη δουλειά τους;

Πόσοι Έλληνες υπόκεινται στην εργασία τους σε μια απλή ετήσια αξιολόγηση, στα πρότυπα της σχολικής: Επιστημονική κατάρτιση: κάτω του αναμενόμενου, διαπροσωπικές σχέσεις: κάτω του αναμενόμενου, προσπάθεια/εργατικότητα: κάτω του αναμενόμενου. «Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους!» Σε μια χώρα με την ανεργία στο 7%, όμως, πόσες θέσεις είναι καπαρωμένες, δια βίου, από ανθρώπους που έχουν χάσει προ πολλού οποιαδήποτε διάθεση να σηκωθούν από το κρεβάτι, πόσο μάλλον να κάνουν τη δουλειά τους και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες;

Αφήστε, λοιπόν τους ψυχολόγους. Ο Κολοσσός με το λίγο Freud που έχει διαβάσει σας λέει ότι πάνω από το 50% (τη σταθιά μη χάνετε, βλ. λήμμα) από αυτούς που δουλεύουν στα διάφορα υπουργεία, ταμεία, ΔΕΚΟ και λοιπές υπηρεσίες έχουν το «Todestrieb», την τάση προς το θάνατο. Ας βρεθεί κάποιος να τους απολύσει, μήπως δούμε προκοπή.

- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι προσφορές που δέχτηκε για την πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών δεν ήταν ικανοποιητικές.

Θεωρώ πως είμαστε μια βαθειά αντικαπιταλιστική χώρα. Και το λέω αυτό γιατί οι βασικές αρχές της οικονομίας της αγοράς μας είναι εντελώς ξένες. Θα ακούγατε ποτέ Άγγλο ή Αμερικάνο να κλαίγεται για την ακρίβεια, όπως, ο Έλληνας; Αν, φίλε μου, σου φαίνεται κάτι ακριβό μην το αγοράσεις. Μειωμένη ζήτηση, μειωμένες τιμές. Το παίρνεις του χρόνου που θα κοστίζει λιγότερο. Μια και το αναφέραμε, γιατί δε διαμαρτύρεται κανείς τώρα που φτήνηναν τα αυτοκίνητα;

Το ίδιο με την Ολυμπιακή. Έχεις μια εταιρεία που κοστίζει Χ στον έλληνα φορολογούμενο κάθε χρόνο (σε ζημίες και πρόστιμα). Η τιμή πώλησής της στην αγορά είναι Υ. Έχεις τιμή-στόχο στην οποία θέλεις να την δώσεις και αν ναι ποια είναι αυτή; Αν δεν πετύχεις αυτή την τιμή τι προτίθεσαι να κάνεις; Συμπαθέστατοι οι διάφοροι Υπουργοί Μεταφορών, αλλά αν ήθελαν να μάθουν θεωρία δημοπρασιών ας διάβαζαν κανά βιβλίο του Walras. Έπρεπε να κάνουν ζωντανή πρακτική εξάσκηση με την ΟΑ;

Εδώ έχουμε και τη μεγάλη πληγή της Ελλάδας. Μια συμβιβαστική λύση θεωρείται χειρότερη από τη διαιώνιση ενός προβλήματος. Έτσι ζητήματα που σε άλλες χώρες θα λύνονταν σε ένα λογικό χρονικό ορίζοντα, επιτυχώς ή όχι, εδώ μετατίθενται στην επόμενη και μεθεπόμενη και μεταμεθεπόμενη κυβέρνηση, ώστε κανείς να μην αναλάβει το πολιτικό τους κόστος (πχ. ελληνοτουρκικά, κυπριακό, μακεδονικό, ασφαλιστικό, Ολυμπιακή).

- ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο.

Υπάρχουν μόνο δύο τίμια εκλογικά συστήματα: η απλή και άδολη αναλογική και το πλειοψηφικό. Και τα δύο έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, που δεν είναι της παρούσης. Αλλά ένα σοβαρό κράτος μόνο ένα από αυτά τα δύο μπορεί να επιλέξει. Αλγόριθμοι του στυλ: «Αν το πρώτο κόμμα έχει πάνω από 39% και η χρυσή τομή της απόστασης μεταξύ τρίτου και τέταρτου κόμματος δεν είναι μεγαλύτερη από το νεπέριο λογάριθμο του ποσοστού του δεύτερου κόμματος στην τρίτη ισχυρότερη εκλογική του περιφέρεια ...» προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας.

Η συνέχεια του εκλογικού συστήματος είναι εξίσου σημαντική με τη μορφή του. Δεν μπορούμε να αλλάζουμε τρόπο διεξαγωγής εκλογών κάθε τέσσερα χρόνια. Μάλλον, μπορούμε (εφ΄ όσον το κάνουμε ήδη), αλλά μήπως να το ξανασκεφτόμαστε;

Παρεμπιπτόντως διαβάζω το βιβλίο του Oμπάμα, το Dreams From My Father. Μου έχει σηκωθεί η τρίχα. Το παλικάρι στην Ελλάδα ούτε τουαλέτες σε σουβλατζίδικο δε θα καθάριζε με το background που έχει. Υπόσχομαι να γράψω περισσότερα σε μελλοντικό post. Το αναφέρω, απλά, εδώ υπενθυμίζοντας ότι αυτός ο άνθρωπος εξελέγη πρόεδρος σε χώρα με σύστημα αμιγώς πλειοψηφικό.

- ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: Πολλές επενδυτικές τράπεζες σχεδιάζουν μείωση των μπόνους των στελεχών τους κατά 50-75%.

Κάτι τέτοια βλέπω και φοβάμαι. Δηλαδή, τι; Η Μαρία Αντουανέτα ξύπνησε μια μέρα τρελαμένη και άρχισε να προτείνει παντεσπάνι στον κόσμο που δεν είχε να φάει; Εταιρείες και τράπεζες που απέφυγαν τη χρεωκοπία χάρη σε κρατική βοήθεια, σκέφτονται να πληρώσουν μπόνους – το 25-50% των περσινών αστρονομικών, ψιλομεγάλος αριθμός μου ακούγεται – για να μη χάσουν τις στελεχάρες που τις οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Και αν ρωτήσεις τις στελεχάρες θα σου πουν πως έχουν και παράπονο με το πακέτο τους. Δηλαδή, μεταξύ μας τώρα, αν η Παπαρήγα, η Κανέλλη και ο Χαλβατζής πάρουν τ’ άρματα και ξεκινήσουν το νέο αντάρτικο δε θα έχουν και τα χίλια άδικα.

- ΚΑΙΡΟΣ: 20 Βαθμοί στην Αθήνα. Ενα μέτρο χιόνι στο Notting Hill.

Δείτε το Inconvenient Truth του Al Gore. Δεν χρειάζεται να χιονίσει στο Σύνταγμα το Δεκεπενταύγουστο ή να αρχίσουν την ηλιοθεραπεία στη Σιβηρία για να πάρουμε είδηση ότι κάτι δεν πάει καλά.

- ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Ο Παναθηναϊκός νίκησε 81-69 τη Μάλαγα στην Ισπανία, στο δρόμο για την κατάκτηση του 5ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Superleague.

“Όλοι ζούμε στο βούρκο, αλλά μερικοί από εμάς κοιτάμε τα άστρα», Οscar Wilde

1 σχόλιο:

  1. Γεια σε όλους, είμαι Joyce Ocar με το όνομα και είμαι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.. Γράφω αυτή την επιστολή, διότι είμαι πραγματικά ευγνώμων για ό, τι ο κ. John Leo έκανε για μένα και την οικογένειά μου, όταν σκέφτηκα ότι δεν υπήρχε ελπίδα ήρθε και να κάνει έναν τρόπο για μένα και την οικογένειά μου, δανείζοντας μας δάνειο, με πολύ χαμηλό επιτόκιο 2%. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ο Θεός έστειλε και γνήσια δανειστές δανείου στο διαδίκτυο, αλλά για να μου μεγαλύτερη έκπληξη πήρα το δάνειό μου χωρίς σπατάλη πολύ χρόνο, ώστε αν είστε εκεί έξω ψάχνει για ένα δάνειο οποιουδήποτε ποσού θα ήθελα να σας συστήσει στον κ. John Leo τη διαχείριση direc Tor της εταιρείας John Leo δάνειο γιατί είναι ένας Θεός έστειλε ο άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας για πάντα.... Έτσι, αν θέλετε πραγματικά να κάνει μια καλύτερη ζωή χωρίς καμία έλλειψη Ταμείο.... Θα σας συμβούλευα να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω αυτού του e-mail παρακάτω {johnleoloancompany@gmail.com}

    ΑπάντησηΔιαγραφή