Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Οι Ευθύνες Των Τραπεζών Για Την "Κρίση"

Πολύ κουβέντα γίνεται τον τελευταίο καιρό για τις ευθύνες των τραπεζών για την «κρίση». Είμαι απόλυτα διατεθειμένος να το πιστέψω αλλά , δυστυχώς, από νοοτροπία δεν είμαι άνθρωπος που καταπίνω θεωρίες αμάσητα.

Όλη η έμφαση δίνεται στην παράμετρο «αμοιβές – χλιδάτη ζωή» των τραπεζικών στελεχών («golden boys” σκωπτικά) αλλά νομίζω ότι δυσανάλογα λίγα πράγματα έχουμε ακούσει για την πραγματική «αμαρτία» των τραπεζών και των στελεχών… Με μια κουβέντα, δεν μου είναι σαφές ποια η ουσιαστική ευθύνη των τραπεζών για την «κρίση».

Ας μείνουμε σε τοπικό, Ελληνικό επίπεδο κι ας προσπαθήσουμε να δούμε για ποιο ακριβώς πράγμα φταίνε οι τράπεζες…







Δεν είναι τεχνικό λάθος του administrator του blog… Η παραπάνω παράγραφος έμεινε εσκεμμένα κενή. Δεν βρίσκω ευθύνες… Αλλά, αφού δεν βγάζουμε άκρη, ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα πράγματα ανάστροφα, από το σήμερα προς τα πίσω.. Είμαστε ήδη περίπου 6 μήνες μέσα στην κρίση και τα συμπτώματα είναι ορατά.. Το βασικότερο από αυτά είναι ότι πολλές εταιρείες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Με άλλα λόγια, αυτά που βγάζουν δεν τους φτάνουν να πληρώσουν τα έξοδα τους. Στα βιβλία οικονομικών του Λυκείου, γίνεται ο βασικός διαχωρισμός μεταξύ της ικανότητας μιας εταιρείας να πληρώσει τα σταθερά και τα μεταβλητά (variable), αυτά δηλαδή που συνδέονται ευθέως με το κόστος παραγωγής του προϊόντος, κόστη. Η θεωρία λέει ότι μια εταιρεία που μπορεί να καλύπτει τα μεταβλητά κόστη θα πρέπει να παραμείνει στην αγορά , σε λειτουργία δηλαδή, ακόμα κι αν αδυνατεί να καλύψει τα σταθερά κόστη της.. Αυτό λίγο πολύ συμβαίνει και σήμερα.. Εταιρείες που δεν είναι ανταγωνιστικές, παράγουν δηλαδή προϊόντα και υπηρεσίες που δεν πουλάνε, σιγά σιγά κλείνουνε.

Για το φαινόμενο αυτό μπορεί να φταίει η ίδια η εταιρεία , μπορεί να φταίει και απλά ο κλάδος δραστηριοποίησης. Με απλά λόγια, η εταιρεία, σαν κάθε άλλο οργανισμό, πρέπει να προσαρμόζεται στις εξελίξεις. Είναι επίσης αφελές να πιστεύει κανείς ότι η οικονομία θα προχωράει μόνο ανοδικά , χωρίς περιόδους ύφεσης. Δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα στην ιστορία και το πιο λογικό θα ήταν κανείς να θεωρεί μια ύφεση λογικό επακόλουθο μιας περιόδου ισχυρής ανάπτυξης.

Η μόνη ευθύνη των τραπεζών που βλέπω ως εδώ είναι ότι δάνεισαν εταιρείες με ελαστικά κριτήρια.. Σε αυτό συμφωνώ ότι ισχύει.. Αλλά, όπως σε κάθε επιχειρηματικό περιβάλλον, με δυσκολία αφήνεις οποιοδήποτε πελάτη (έστω και αν ο κίνδυνος είναι αυξημένος) στα χέρια του ανταγωνιστή σου. Και το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι παραπάνω από ανταγωνιστικό. Ο αριθμός των τραπεζών είναι πολύ μεγάλος για τα μεγέθη της οικονομίας μας..

Εδώ, θα ήθελα να σημειώσω με ένα μειδίαμα, ότι σήμερα το βασικό παράπονο που εκφράζεται εις βάρος των τραπεζών είναι ότι έχουν γίνει πολύ αυστηρές σε θέματα δανεισμού προς τις επιχειρήσεις…

Αν θέλουμε πάντως να μείνουμε σε θέματα αγοράς, και σε παγκόσμιο επίπεδο, το μεγαλύτερο φάουλ δεν το διέπραξαν οι τράπεζες αλλά οι εξειδικευμένες αυτές εταιρείες που αξιολογούν την αξιοπιστία, την πιστοληπτική ικανότητα (σε πιο απλούς όρους μπορεί να πει κανείς τον κίνδυνο να «σκάσει») μιας εταιρείας ή μιας οικονομίας. (αν τα ονόματα έχουν σημασία μιλάω για Standard and Poor’s / S&P, Moody’s, Fitch). Τα μοντέλα των εταιρειών αυτών αποδείχθηκαν για τα σκουπίδια..

Οι τράπεζες από την άλλη είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε ένα πάρα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είναι λογικό να είναι επιθετικές στη στρατηγική τους. Λογικό και δίκαιο είναι επίσης να πληρώνουν τα στρατηγικά τους λάθη.

Στην Ελλάδα, ήταν λογική στρατηγική (θα έλεγα μονόδρομος) η επέκταση εκτός Ελλάδος (Βαλκάνια και Τουρκία). Ακόμα κι αν είχαμε δει την κρίση (που την είχαμε) και το μέγεθος της (που δεν το είχαμε ) στα previews, θεωρώ ότι και πάλι οι Ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να υιοθετήσουν εξωστρεφή στρατηγική.. Η εφαρμογή της στρατηγικής σαφώς και θα έχει λάθη.. Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Η επιτυχία της κάθε τράπεζας έγκειται στο να επιλέγει τα στελέχη που θα εμπνευστούν αλλά και θα εφαρμόσουν τις στρατηγικές κάνοντας τα λιγότερα λάθη αλλά και , σημαντικότερο, στελέχη που μαθαίνουν γρήγορα από τα λάθη, τα δικά τους αλλά και του ανταγωνισμού…

Και σε διεθνές επίπεδο, η κατάσταση είναι παρόμοια. Οι τράπεζες επέλεξαν λογικά να επεκταθούν. Όσες είχαν πολύ λάθος timing (πχ RBS) ή είχαν την ατυχία να έχουν την έδρα τους σε μια μειονεκτούσα, στην παρούσα συγκυρία, χώρα (π.χ. Αυστρία) πλήρωσαν και το μεγαλύτερο τίμημα..

Όταν τα πράγματα έγιναν ιδιαίτερα ζόρικα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κυβερνήσεις έπρεπε εκ των πραγμάτων να παρέμβουν. Η στήριξή τους ούτε δωρεάν είναι ούτε με ασύμφορους όρους. Στην πραγματικότητα επένδυσαν στις τράπεζες με τους δικούς τους όρους.. Κι αν σε πέντε χρόνια, η αναγκαστική επένδυση έχει αποδώσει σημαντικά οφέλη για το κράτος, είμαι σίγουρος (κι εγώ κι εσείς) ότι κανείς δεν θα βρεθεί να πει «Μπράβο στις τράπεζες που με σκληρή δουλειά, έβγαλαν κέρδη για το κράτος και τον Έλληνα φορολογούμενο»…

Όπως και κανείς δε θα βρεθεί βεβαίως να ζητήσει να αυξηθούν τα bonus των “golden boys” ... Αλλά, αυτό θα είναι το θέμα μας στο επόμενο σημείωμα σε αυτό το blog…

Έως τότε περιμένω με ενδιαφέρον κάθε αντίλογο.. Αντιλαμβάνομαι το «αιρετικό» της άποψής που εκφράζω αλλά θα είμαι εδώ για να αντικρούσω με επιχειρήματα κάθε ένσταση.. Και φυσικά για να αποδεχθώ το λανθασμένο της άποψής μου, αν πειστώ με επιχειρήματα..

4 σχόλια:

  1. Ωραίο θέμα και συμφωνώ με τη γραμμή σου. Έχω 2 παρατηρήσεις.

    Δεν είμαι σίγουρος για το απαραίτητο της κρατικής παρέμβασης. Αν άφηναν την αγορά να δράσει ελεύθερα (βραχυπρόθεσμα σίγουρα θα πονούσε) τότε ίσως μαθαίναμε ποιο γρήγορα ποια τράπεζα είναι ζόμπι και ποιά όχι. Και θα βγαίναμε ποιο γρήγορα απο την κρίση χωρίς να υποφέρουν και οι υγιείς τράπεζες (οι ελληνικές;). Μήπως το ΄΄αυτονόητο΄΄ της κρατικής βοήθειας προέρχεται απο τους αυτόκλητους ήρωες πχ Σαρκοζί και Μπράουν και τους ιδιοτελείς σκοπούς μελών της πρώην κυβέρνησης των ΗΠΑ με στενούς δεσμούς στο άρρωστο μέρος της Γουολ Στρητ;

    Ποιό ενδιαφέρον θέμα ακόμη, δεν πρέπει να πει κάποιος στον κόσμο οτι παιδιά ξεσκιστήκατε στα δάνεια, και αγοράζατε σπίτια με αξία 20 φορές το εισόδημα σας, πήρατε αυτοκινητοδάνεια, εορτοδάνεια κτλ. Τι περιμένατε να γίνει. Δε φταίνε μονο οι τραπεζίτες.

    Και οι πολιτικοί που βάζουν τώρα τον κόσμο να καίει τραπεζίτες δε μιλάγανε για οικονομικό θαύμα τόσο καιρό ενώ σπαταλάγανε (Αγγλία, Ελλάδα το έξτρα φορολογικό εισόδημα (αποτέλεσμα κι αυτό του καταναλωτικού πάρτυ) σε παπαριές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eγω απο αυτα δεν πολυσκαμπαζω.Αν ομως δεν κανω λαθος η τεραστια αυξηση της αναλογιας καταθεσεων-δανειων προς την μερια των δευτερων δεν στοιχειοθετει ευθυνη των τραπεζων;
    Ακομη το ταχεως αναπτυσσομενο φρουτο των επενδυτικων τραπεζων,funds κλπ που θεριεψαν την οικονομια-καζινο με το να τζογαρουν τα στεγαστικα και αλλα δανεια,δεν συνεβαλε στην διογκωση της φουσκας και στη μεγεθυνση των συνεπειων απο το σπασιμο της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. De thelw na kanw ton dikhgoro twn trapezitwn, sigoura ekanan upervoles kai tha thn plhrwsoun oi metoxoi tous. Apla lew pws gia kathe gia kathe daneio uparxoun 2 pleures o daneisths kai o daneizomenos. Kai den nomizw na diafwnhsei kaneis oti o kosmos katanalwse me megaliteri mania apo pote ta teleutaia 20 xronia. Olos o dutikos kosmos eixe record xamhlhs (kai arnhtikhs) apotamieushs ta teleutaia xronia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σε όλους, είμαι Joyce Ocar με το όνομα και είμαι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.. Γράφω αυτή την επιστολή, διότι είμαι πραγματικά ευγνώμων για ό, τι ο κ. John Leo έκανε για μένα και την οικογένειά μου, όταν σκέφτηκα ότι δεν υπήρχε ελπίδα ήρθε και να κάνει έναν τρόπο για μένα και την οικογένειά μου, δανείζοντας μας δάνειο, με πολύ χαμηλό επιτόκιο 2%. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ο Θεός έστειλε και γνήσια δανειστές δανείου στο διαδίκτυο, αλλά για να μου μεγαλύτερη έκπληξη πήρα το δάνειό μου χωρίς σπατάλη πολύ χρόνο, ώστε αν είστε εκεί έξω ψάχνει για ένα δάνειο οποιουδήποτε ποσού θα ήθελα να σας συστήσει στον κ. John Leo τη διαχείριση direc Tor της εταιρείας John Leo δάνειο γιατί είναι ένας Θεός έστειλε ο άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας για πάντα.... Έτσι, αν θέλετε πραγματικά να κάνει μια καλύτερη ζωή χωρίς καμία έλλειψη Ταμείο.... Θα σας συμβούλευα να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω αυτού του e-mail παρακάτω {johnleoloancompany@gmail.com}

    ΑπάντησηΔιαγραφή