Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Αφουγκραζόμενος τους "νέους"

Είχα το προνόμιο – λόγω της εργασίας μου – ένα μεγάλο μέρος των πρόσφατων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας να τα παρακολουθήσω από πολύ κοντά. Είδα παιδιά να πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς και να τρέχουν να φύγουν, είδα να πετάνε μπογιά με τον ίδιο τρόπο στον ίδιο στόχο, είδα να σπάνε βιτρίνες τραπεζών (αυτό μάλιστα συνέβη και μια εβδομάδα πριν τις εκτεταμένες ταραχές) , είδα να λαμπαδιάζει δυο φορές το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος.

Θέλω να έχω ανοιχτό μυαλό, χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις. Άκουσα λοιπόν τις παραινέσεις των αποκαλούμενων «προοδευτικών» και προσπάθησα να αφουγκραστώ τους «νέους» … Μάταιο.. Δεν πήρα κανένα μήνυμα. Κι αμφιβάλλω ισχυρά αν υπάρχει..

Δέχομαι ότι το μέλλον είναι σκοτεινό και ότι οι νέοι δεν έχουν πρότυπα. Δέχομαι ακόμα ότι η κοινωνία μας έχει πολλά στραβά. Αλλά sorry περίμενα περισσότερα από το πιο υγιές στο μυαλό και πιο ελεύθερο στη σκέψη κομμάτι της κοινωνίας μας..

Θα γίνω ακόμα πιο συγκαταβατικός και θα δεχθώ ότι όταν υπάρχει οργή, δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή σκέψη.. Δεν με εκφράζει ο συλλογισμός αλλά θα μπορούσα να το δεχθώ ως βάση συζήτησης.

Θα περίμενα όμως όταν η οργή υποχωρήσει να ακούσω τη φωνή των νέων.. Να ακούσω το παράπονο αλλά και την πρόταση. Την ανεδαφική, την ανεφάρμοστη, την ουτοπική… Αυτή την έρημη πρόταση που ποτέ δεν άκουσα..

Θα περίμενα να ακούσω τους νέους να ζητάνε πράγματα.. Εύκολα και αβίαστα θα μπορούσα να σκεφτώ μερικά.. Προνομιακή μεταχείριση από την αγορά εργασίας (π.χ. μειωμένες εισφορές από τις επιχειρήσεις για πρόσληψη νέων), προνομιακή μεταχείριση από το φορολογικό σύστημα (π.χ. μειωμένοι συντελεστές). Θα μπορούσαν να φτάσουν ως και να ζητήσουν συνταγματική μεταρρύθμιση και κατοχύρωση ποσοστών εκπροσώπησης των νέων στη Βουλή..

Είναι – εκ θέσεως αλλά και από τη νοσταλγία που όλοι έχουμε για τα νεανικά μας χρόνια – το κομμάτι αυτό της κοινωνίας, του οποίου τα αιτήματα θα βλέπαμε όλοι με τη μεγαλύτερη συμπάθεια.

Αν υπάρχει ένα πράγμα ακόμα πιο θλιβερό από τα επεισόδια, είναι η συνειδητοποίηση της απουσίας πρότασης αλλά και υγιούς σκέψης από τους νέους..

Ακούγεται βαρύ αλλά κρατάω ειλικρινείς και ελπίζω ρεαλιστικές επιφυλάξεις. Πίστευα πάντα και ακόμα πιστεύω στην ύπαρξη μιας υγιούς σιωπηρής πλειοψηφίας…Άλλωστε δεν μου βγαίνουν και τα νούμερα για να πιστέψω ότι την πλειοψηφία της Ελληνικής νεολαίας την εκφράζει ο κυρ Αλέκος Αλαβάνος και ο «θύμισε μας τι δουλειά έχεις κάνει στη ζωή σου» Αλέξης Τσίπρας…

Από εκεί και πέρα , αν υπάρχει ένας μεγάλος ένοχος για όλα όσα έγιναν για μένα δεν είναι το put the blame on me κράτος. Θα ήταν πολύ εύκολο … αλλά με κάτι τέτοιες κοινοτυπίες, δείχνουμε τον καθρέπτη…. Hello… εμείς ορίζουμε το κράτος… Ο μεγαλύτερος ένοχος είναι οι γονιοί που έχουν μεγαλώσει παιδιά χωρίς πρότυπα, χωρίς ιδανικά και χωρίς ελεύθερη σκέψη.

Ας προσπαθήσουμε να θυμόμαστε όλα όσα συνέβησαν πέρυσι το Δεκέμβρη για να προχωρήσουμε μπροστά. Να προχωρήσουμε μαθαίνοντας στα παιδιά μας να σκέφτονται ελεύθερα και καθαρά, να αμφισβητούν τις αυθεντίες και να προσεγγίζουν κριτικά κάθε κατάσταση αλλά να μπορούν να αρθρώσουν άποψη και πρόταση.
Να προχωρήσουμε μαθαίνοντας στα παιδιά μας να αγωνίζονται τον καλό αγώνα, να είναι ανταγωνιστικοί και να προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι.

Κι για όσους δεν είμαστε πια παιδιά, ας σκεφτούμε την επόμενη φορά , μήπως η σιωπή μας παρερμηνεύεται για απουσία.. Ας αναλογιστούμε πόσες φορές στο παρελθόν δεν αντιδράσαμε έστω ατομικά σε όσα μας πόνεσαν. Κι αν είναι ο ρόλος της ηγεσίας να αντιδρά στα λάθη , ας προβληματιστούμε αν έχουμε τους πολιτικούς που θέλουμε. Το ότι δεν μου βγαίνει η λέξη «ηγέτες» είναι και αυτό σύμπτωμα της νόσου.

Και είναι βέβαιο ότι όταν όλοι απλά θα ανοιγοκλείσουμε τα χείλη χωρίς να βγάλουμε ήχο, η σιωπή των πολλών θα είναι πολύ πιο δυνατή από τις κραυγές των λίγων..

2 σχόλια:

  1. Έγραψα πριν από λίγες ημέρες ένα άρθρο στο euro2day σχετικό με το θέμα. Το παραθέτω αυτούσιο καθώς και τα 2 μοναδικά αρνητικά emails που έλαβα από αναγνώστες. Παραθέτω και τις δικές μου απαντήσεις στα σχόλιά τους. Παρακαλώ σχολιάστε με τη σειρά σας:

    "Δεν θα ασχοληθώ πολύ με τους μαθητές, τις πορείες και τις μολότωφ. Δύο λόγια μόνο θα σας πω και θα σωπάσω επ’ αυτού.

    Αντισταθείτε φίλοι μου! Γενικώς. Κλείστε τους δρόμους! Σπάστε βιτρίνες! Κάντε καταλήψεις! Σταματήστε τη μελέτη! Ξεκινήστε το σεξ στα 13! Δοκιμάστε ναρκωτικά, καπνίστε, πιείτε, ξεσαλώστε! Μόνο έτσι θα αποδείξετε εμπράκτως ότι ανησυχείτε βαθιά για το μέλλον σας. Για το μέλλον των παιδιών σας...

    Τίποτα από αυτά δεν θα μετανιώσετε. Αν πάλι σας προβληματίζει κάτι, θα το συζητήσουμε κατά τη διάρκεια των εργασιών του γελοιότερου θεσμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Βουλής των Εφήβων.

    Εδώ που τα λέμε, δεν φταίνε κι αυτά τα κακόμοιρα τα παιδιά. Βλέπουν απλά πολύ τηλεόραση...

    Βλέπουν από τη μία τον Λαζόπουλο να τους δίνει κουράγιο σε αυτή την προσπάθεια κατάλυσης δικαίου, αντιλαμβάνονται τον Τσίπρα να τους κλείνει το μάτι και παρακολουθούν τον Αλαβάνο να τους δίνει έμμεσες κατευθύνσεις. Άντε μετά να τους μαζέψεις. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν ακόμα και κάποιοι σοβαροί.

    Άκουσα, για παράδειγμα προχθές, την τηλεφωνική συνέντευξη του αξιολογότατου συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλου στον ΣΚΑΙ. Ο λόγος του έσφυζε από ουσία και τιμιότητα. Κάποιες συγκεκριμένες του δηλώσεις του δε, με συγκίνησαν μέχρι δακρύων. Σας τις παραθέτω αυτούσιες
    Δημοσιογράφος: Βλέπω ότι είστε ιδιαίτερα επικριτικός προς τον κ. Αλαβάνο.
    Χαριτόπουλος: Τον θεωρώ γελοίο άτομο!
    Δημοσιογράφος: Είναι πολύ σκληρό αυτό που λέτε.
    Χαριτόπουλος: Είναι πολύ σκληρή και η δική του γλώσσα, όταν βγαίνει στη Βουλή και βρίζει για να δημιουργήσει εντυπώσεις.
    Δημοσιογράφος: Ναι αλλά εκείνος λέει ότι απλά μεταφέρει τα λόγια των πιτσιρικάδων.
    Χαριτόπουλος: Κι εγώ τα λόγια των πιτσιρικάδων μεταφέρω.

    Περιεκτικός, ουσιαστικός, ορθός, άψογος. Μπράβο.

    Φυσικά οι κρίσεις του επιβεβαιώνονται από τα νέα γκάλοπ. Για πρώτη φορά μετά την εκλογή Τσίπρα, το ΚΚΕ πέρασε μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αν συνεχίσουν να βουλιάζουν στο ρεύμα του οπορτουνιστικού αναρχοκομμουνισμού, τους βλέπω να μένουν κι εκτός βουλής.

    Τον ακριβώς αντίθετο στόχο έθεσε επισήμως ένα μεγάλο πουλέν της κεντροδεξιάς παράταξης, ο Νίκος Καραχάλιος. Δεν αμφιβάλλω ότι διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για να υπηρετήση την κοινωνία ως βουλευτής. Μου έκανε εντύπωση όμως η επιλογή της εκλογικής του περιφέρειας. Το όνομα αυτής, Υπόλοιπο Αττικής.

    Κατ’ αρχάς μόνο ως όνομα είναι μπανάλ. Τι δουλειά έχει ένα κολεγιόπαιδο, σπουδασμένο στην Αγγλία, σχεδόν βέρος Μυκονιάτης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα «Υπόλοιπα».

    Όποια «Υπόλοιπα» κι αν είναι αυτά, ακόμα και της Αττικής. Αδυνατώ δηλαδή να σκεφτώ πως θα εξηγήσει σε έναν Άγγλο συμφοιτητή του το όνομα της περιφέρειάς του. Θα χρησιμοποιήσει άραγε τον όρο «leftovers»;

    Εν συνεχεία, εντοπίζω σαφείς υφολογικές (sic) διαφορές μεταξύ υποψηφίου και ψηφοφόρων.

    (Είναι σαν να κατεβαίνει δηλαδή ο Γιάννης Μανώλης ή η Φεβρωνία Πατριανάκου στην Ά Αθηνών, μια περιφέρεια αποκλειστικά διαθέσιμη στους “comme il faut”.) Χωρίς κοινά βιώματα, στόχους και προσδοκίες, τα δύο μέρη δύσκολα θα συμβαδίσουν. Εκτός βέβαια αν πείσει τους Αρβανίτες ότι είναι «ένας από αυτούς».

    Το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως της κοινοβουλευτικής καριέρας είναι ένας άλλος συνυποψήφιός του. Δεν σας λέω ποιος. Εύκολο είναι.

    Ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) είχε γράψει ότι «αν η ελευθερία και η ισότητα βρίσκονται, όπως πιστεύουν πολλοί στη Δημοκρατία, θα αποκτηθούν καλύτερα όταν όλοι μοιράζονται εξίσου την ευθύνη.»

    Νομίζω ότι εκεί βασίστηκε και το σκεπτικό του Πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την ανάληψη των ευθυνών του. Βέβαια αυτό έγινε καθυστερημένα και με καταλύτη τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά εν πάση περιπτώσει έγινε.

    Για να ολοκληρωθεί η «μετάνοια» χρειάζονται όμως και οι αντίστοιχες πράξεις. Δεν υπονοώ ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να ανέβει με τα γόνατα στην Παναγιά της Τήνου. Θα μπορούσε όμως, αν ήθελε πάντα, να αποκλείσει από τον επερχόμενο ανασχηματισμό όλους όσους αναμίχθηκαν σε αυτήν τη θλιβερή ιστορία προδοσίας (σκάνδαλο Βατοπεδίου) και αυτούς που απέτυχαν γενικώς, προωθώντας νέους, ικανούς και άσπιλους βουλευτές σε κυβερνητικές θέσεις.

    Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν. Δεν μπορεί να είναι όλα μαύρα."

    ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο κ. ΓΚΛΕΖΑΚΟΣ

    Κύριε Κουδούνη, είδα σήμερα το άρθρο σας «Αντισταθείτε», με αρκετή καθυστέρηση, διότι έλλειπα στο εξωτερικό.



    Ομολογώ ότι με καταπλήξατε! Πιο ανόητο κείμενο, πιο ηλίθια άποψη, πιο ελεεινή προσπάθεια λασπολόγησης κάτω από παραπλανητικές συσκευασίες (μέχρι και τον Αριστοτέλη επιστρατεύσατε) δεν έχω δει.



    Είναι προφανές ότι σας λείπει ο στοιχειώδης προβληματισμός σχετικά με τους εφήβους.



    Είναι προφανές ότι δεν διαθέτετε τη δυνατότητα να αντιληφθείτε τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας, ακόμη και τα πιο κραυγαλέα.



    Έχετε μια οπτική 80χρονου, ο οποίος ξέχασε τις εμπειρίες του και τις γνώσεις του και το μόνο που τον νοιάζει είναι να μην αλλάξει τίποτα γιατί φοβάται (γιατί είναι ανήμπορος).







    Κύριε Κουδούνη,



    Είτε το θέλετε είτε όχι, το καινούργιο και το υγιές πηγάζει από τους νέους. Αυτοί και μόνο αυτοί, με τη γνησιότητά τους, την ορμή τους (και ας ξεφεύγουν καμιά φορά από το μέτρο) μπορούν να καθαρίσουν τη σαπίλα μέσα στην οποία ζούμε και με την οποία προφανώς (από τα γραφόμενά σας) αισθάνεστε ευτυχής και στο περιβάλλον σας.



    Που είδατε τα ναρκωτικά κύριε Κουδούνη; Που είδατε το σεξ από τα 13; Που είδατε ότι έχουν σταματήσει τη μελέτη; Είσαστε καθηγητής και έχετε άμεσες εμπειρίες; Γιατί, εγώ, που είμαι καθηγητής, βλέπω όρεξη για δουλειά και σημαντική προσπάθεια, στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού συστήματος που δεν εμπνέει κανέναν.



    Ξαναδιαβάστε αυτό που γράψατε για τα παιδιά και συνειδητοποιείστε πόσο ανόητα και επικίνδυνα σκέπτεστε. Συνειδητοποιείστε πόσο τα αδικείτε. Συνειδητοποιείστε πόσο φασιστικά τους φέρεστε επειδή έχετε την ευχέρεια να δημοσιοποιείτε τις σκέψεις σας. Εξισώνετε όλους τους εφήβους με μια μικρή μειοψηφία κουκουλοφόρων, οι οποίοι δεν είναι καν έφηβοι και οι τελευταίοι που ευθύνονται για αυτούς είναι οι έφηβοι.



    Συνειδητοποιείστε όλα αυτά και είμαι σίγουρος ότι θα τους ζητήσετε δημόσια συγγνώμη. Θα βοηθήσετε και τον εαυτό σας να αναρρώσει από τη βαριά άγνοια, τον ανύπαρκτο προβληματισμό, τη φασιστική νοοτροπία, τις φοβίες των υπερηλίκων κλπ, κλπ, κλπ.



    Παραθέτω πιο κάτω ένα ελεεινό απόσπασμα από το κείμενό σας, μνημείο ηλιθιότητας, φασισμού, άκρατου συντηρητισμού και απίστευτης επιπολαιότητας:







    "...Αντισταθείτε φίλοι μου! Γενικώς. Κλείστε τους δρόμους! Σπάστε βιτρίνες! Κάντε καταλήψεις! Σταματήστε τη μελέτη! Ξεκινήστε το σεξ στα 13! Δοκιμάστε ναρκωτικά, καπνίστε, πιείτε, ξεσαλώστε! Μόνο έτσι θα αποδείξετε εμπράκτως ότι ανησυχείτε βαθιά για το μέλλον σας. Για το μέλλον των παιδιών σας...



    Τίποτα από αυτά δεν θα μετανιώσετε. Αν πάλι σας προβληματίζει κάτι, θα το συζητήσουμε κατά τη διάρκεια των εργασιών του γελοιότερου θεσμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Βουλής των Εφήβων….». (Euro2day, 18-12-2008, Π. Κουδούνης: Αντισταθείτε! (Γενικώς)

    ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ:

    Αγαπητέ κύριε Γκλεζάκο,







    Κατ’ αρχάς να σας ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου καλή χρονιά με υγεία.







    Παρότι θεωρείτε ότι έγραψα ένα ανόητο, ηλίθιο, φασιστικό και ελεεινό κείμενο, επιτρέψτε μου να βγάλω για λίγο το κεφάλι μου από τον βούρκο της «επιπολαιότητας» και να σας απαντήσω τα εξής:



    Με ρωτάτε πού είδα τα ναρκωτικά, το σεξ από τα 13 και την ανυπαρξία μελέτης. Μου λέτε ότι μου λείπει ο προβληματισμός και επίσης μου λέτε ότι είστε καθηγητής. Αν λέτε αλήθεια, δηλαδή αν είστε όντως καθηγητής, τότε αντιλαμβάνομαι πόσο δίκιο έχω. Διότι αν οι καθηγητές δεν μπορούν να καταλάβουν αυτό που ο μέσος πολίτης (μέσα από την καθημερινή συναναστροφή με νέους και μέσα από την ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών) εύκολα συνειδητοποιεί τότε η Παιδεία μας είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι νομίζουμε.




    ΒΟΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ κ. Γκλεζάκο. Αποτελούν το μείζον πρόβλημα της κοινωνίας κ. Γκλεζάκο κι εσείς δεν τα βλέπετε πουθενά; ΣΚΟΥΖΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΩΙΝΑΔΙΚΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ και προειδοποιούν τα κορίτσια για ενδεχόμενο καρκίνο της μήτρας στην περίπτωση που ξεκινούν το σεξ σε πολύ μικρή ηλικία. ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΥOU TUBE από βιντεάκια μαθητών που κανουν σεξ στις σχολικές τουαλέτες! ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ αποτελούν οι δημοσκοπήσεις σχετικά με τις γνώσεις των νέων. Γελάμε κάθε φορά επειδή καθηγητές σαν κι εσάς, που κοιμούνται ήσυχοι πάνω στον μισθουλάκο και τις 4μηνες διακοπές τους ετησίως, δεν κατάφεραν να διδάξουν στους νέους μας ποιος ήταν ο Καποδίστριας, πότε έγινε ο εμφύλιος πόλεμος και πόσους βουλευτές έχει η βουλή!



    Είναι φανταστικά αβάσιμη και αστεία η επίθεσή σας στο κείμενό μου. Αν μου δώσετε την άδειά σας (αν τολμάτε δηλαδή) θα το δημοσιεύσω αυτούσιο, θέλοντας να καταδείξω εύγλωττα μία από τις αιτίες στις οποίες οφείλεται το χαμηλότατο επίπεδο της Ελληνικής Παιδείας.







    Σας ευχαριστώ που έστω άθελά σας, με δικαιώνετε πλήρως.







    Με τιμή







    Πάτροκλος Κουδούνης



    ΚΑΙ Ο κ. ΓΚΛΕΖΑΚΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ:

    Κύριε Κουδούνη, με απογοητεύσατε.



    Η απάντησή σας είναι κατώτερη και αυτού του άρθρου σας!

    Ομολογείτε ότι γενικεύετε με βάση τα αναφερόμενα στα Πρωϊνάδικα και το YOU TUBE.

    Τόση ελαφρότητα!

    Ούτε τα όσα σας έγραψα καταλάβατε. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι όλα είναι ρόδινα με τους εφήβους.

    Λέω ότι είναι απαράδεκτο να τους ισοπεδώνετε όλους, γράφοντας ότι παίρνουν (όλοι) ναρκωτικά,

    ότι κάνουν σεξ από τα 13 κλπ.

    Όσο για τη δημοσιοποίηση της επιστολής μου, δεν έχω καμιά αντίρρηση.

    Αρκεί να δημοσιευθεί και το δικό σας άρθρο και τα 3 emails που ακολούθησαν (2 δικά μου + 1 δικό σας), ώστε να μπορούν να κρίνουν οι αναγνώστες.

    Και να αφήσετε τους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, χωρίς παραπλανητικά πρόσθετα σχόλια.

    Με αυτές τις (αυτονόητες από άποψη δεοντολογίας) προϋποθέσεις, δημοσιοποιήστε τη.



    Τελειώνοντας, σας ενημερώνω ότι δεν πρόκειται να επανέλθω, διότι θεωρώ ότι το θέμα έχει εξαντληθεί.


    ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΚΟΜΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ:

    Κε Κουδούνη,
    Ονομάζομαι Ι........ Σ....... και είμαι ιδιωτική υπάλληλος στο χώρο της χρηματοοικονομικής και έτσι επισκέπτομαι τακτικά το euro2day. Σε μία τέτοια επίσκεψη "έπεσα" πάνω στο άρθρο σας "Αντισταθείτε! (Γενικώς)".
    Πραγματικά δεν ξέρω την ιδιότητά σας και αν με βάση αυτή σας έχει επιτραπεί να εκφέρετε κρίσεις σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα. Το άρθρο σας είναι απαράδεκτο και αυτός είναι ένας χαρακτηρισμός - κοπλιμέντο για ένα άρθρο με αυτήν την ποιότητα.

    Παρουσιάζετε την εικόνα μίας νεολαίας που καπνίζει, πίνει, παίρνει ναρωτικά, κάνει σεξ, δε μελετάει και περιστασιακά σπάει και βιτρίνες και βγαίνει στους δρόμους, εικόνα πέρα για πέρα άκυρη. Πάντα, σε κάθε εποχή υπήρχε μία μερίδα μαθητών που έκανε τα παραπάνω. Ίσως στην εποχή μας η μερίδα αυτή παρουσίασε μία κάποια αύξηση λόγω των ιδανικών και των συνθηκών διαβίωσης που της κληροδότησε η δική σας η γενιά. Αλλά οι μαθητές που τον τελευταίο καιρό έχουν βγει στους δρόμους δεν είναι αυτή η κατηγορία κε Κουδούνη.
    Οι περισσότεροι είναι παιδιά που η δολοφονία χωρίς κανένα απολύτως ελαφρυντικό ενός συνομίληκού τους τα συγκλόνισε. Παιδιά τα οποία ήξεραν (ή έμαθαν μετά το περιστατικό) ότι δεν είναι το πρώτο και ότι τέτοια εγκλήματα της αστυνομίας μένουν ατιμώρητα (όπως θα έμενε και αυτό αν ήταν άλλες οι συνθήκες της δολοφονίας) και η οργή τα γέμισε δικαίως. Παιδιά τα οποία διαμαρτύρονται για την πραγματικότητα που ζουν και θα ζήσουν στο μέλλον, η οποία μπορεί σε υλικά αγαθά να είναι πιο πλούσια αλλά δεν έχει ποιότητα ζωής. Δεν είναι χαζά τα παιδιά, βλέπουν από τους μεγαλύτερους τι αντιμετώπιση τα περιμένει μόλις βγουν στη ζωή και αγωνιούν και αυτά. Ακόμα και αν θέλετε τα ναρκωτικά που αναφέρατε που είνα μέσα στα σχολεία τους, ακόμα και αυτά αποτελούν αιτία διαμαρτυρίας, γιατί είναι δουλειά του κράτους να τα βγάλει, όχι δική τους. Και είναι δουλειά της αστυνομίας αντί να τραμπουκίζει 15χρονα να πάει να καθαρίσει τα σχολεία από τη μάστιγα αυτή. Αυτά και άλλα παραπλήσια έβγαλαν τη νεολαία στους δρόμους. Και όχι μόνη της, γιατί μαζί της είναι φοιτητές και όλοι όσοι σε αντίθεση με εσάς έχουμε ακόμα κάποια συνείδηση.
    Κε Κουδούνη δεν ξέρω αν είσαστε τόσο "μέσα στο σύστημα" που ασκείτε στρατευμένη σημοσιογραφία με την κακή βεβαίως έννοια ή αν είσαστε τόσο ανεγκέφαλος που τα πιστεύεται όλα αυτά.
    Επειδή υποψιάζομαι το πρώτο, θα σας ενημερώσω ότι για κακή σας τύχη η νεολαία έχει παλμό, μυαλό και θα τον βρει το δρόμο της σαρώνοντας και ανθρώπους σαν εσάς στην πορεία. Εσείς είσαστε η κατάντια του σήμερα, όχι η νεολαία. Εσείς που σας δόθηκε δημοσιογραφικό βήμα και γράφετε όλα αυτά.

    Χωρίς καμία εκτίμηση,
    Ι...... Σ.......


    ΙΔΟΥ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ

    Αγαπητή κυρία Σ..........,



    Κατ’ αρχάς καλή χρονιά και σ’ εσάς.



    Όπως καταλαβαίνετε, μπαίνω σε μεγάλο πειρασμό να σας απαντήσω με το δικό σας ύφος και τρόπο αλλά δεν θα παρασυρθώ. Απλά ως απαντήσή μου, θα καταθέσω μερικές ερωτήσεις:



    1.Από πότε πρέπει να φέρει κάποιος συγκεκριμένη ιδιότητα για να εκφράσει την άποψή του σε κάτι;

    2. Ποιος είναι αυτός που μπορεί να επιτρέπει ή να απαγορεύει να εκφέρω κρίσεις; (Νόμιζα ότι όλα αυτά τα έχει λύσει τα Σύνταγμα της Ελλάδος)

    3. Όλοι συγκλονιστήκαμε από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Θεωρείτε όμως το άρθρο μου απαράδεκτο επειδή στηλιτεύω τη διάλυση της Αθήνας από ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν μια τραγική στιγμή για να κάνουν πλιάτσικο και να καταστρέψουν περιουσίες;

    4. Ποια είναι επιτέλους τα «δεινά» που πρόλαβε να κληροδοτήσει η δική μου γενιά; (είμαι 35 ετών)

    5. Γιατί η νεολαία πρέπει να «σαρώσει» ανθρώπους σαν κι εμένα; Τόσο πολύ σας ενοχλούν αυτοί που διαφωνούν μαζί σας ώστε πρέπει να τους σαρώσετε; Αυτές είναι οι δημοκρατικές σας ευαισθησίες;



    Ολοκληρώσατε το σχόλιο σας με τη φράση «χωρίς καμία εκτίμηση». Εκτός από την προφανή ποιότητα της διαγωγής σας που σαφώς καταδεικνύει η φράση αυτή, σας λέω ότι απλά με τιμάτε!



    Παρακαλώ θα ήθελα να μου δώσετε την άδειά σας να δημοσιεύσω το σχόλιό σας καθώς και τη δική μου απάντηση. Μπορώ να βασίσω πολλά επιχειρήματα πάνω στο κείμενό σας.



    Με ευχές για καλή χρονιά



    Πάτροκλος Κουδούνης



    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η προτροπή: "Κάντε σεξ, πιείτε, καπνίστε, ξεσαλώστε" είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσει κανείς στους νέους. Επομένως δεν καταλαβαίνω που έγκειται η διαφωνία μεταξύ των κκ. Γκλεζάκου και Κουδούνη.

    Οι διαδηλώσεις, οι καταλήψεις και η εν γένει αντίσταση απέναντι στις αρχές - καλώς ή κακώς - έχουν νομιμοποιηθεί στην ελληνική κοινωνία. Οι ήρωες του έθνους εδώ και διακόσια χρόνια είναι οι κάθε λογής αντιστασιακοί (απέναντι στους Τούρκους, στους Βαυαρούς, στους βασιλικούς, στους βενιζελικούς, στους Γερμανούς, στους Αγγλοαμερικάνους, τους Συνταγματάρχες). Δεν είναι δυνατόν, από τη μια μέρα στην άλλη, αυτό να αλλάξει.

    Όταν η διαμαρτυρία ξεπερνάει τα νόμιμα όρια (οι σπασμένες βιτρίνες που αναφέρει ο Πάτροκλος) τότε γίνεται θέμα αρμοδιότητας της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι ούτε ότι ζούμε σε αστυνομικό κράτος, ούτε ότι κάποιοι καλύπτουν και παρακινούν τους κουκουλοφόρους. Το πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει τους μηχανισμούς (και τη βούληση;) για να εφαρμόζει τους νόμους που το ίδιο θεσπίζει. Γιατί να δουλέψει καλά η αστυνομία και τα ΜΑΤ; Μήπως δουλεύει καμιά άλλη δημόσια υπηρεσία; (Άκουσα στο ραδιόφωνο πριν μερικές μέρες ότι πρώτη στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων έρχεται η Ελληνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (!).

    Πριν 7-8 χρόνια η Αγγλία πήρε την απόφαση να εναρμονίσει το σύστημα βαρών και όγκων της με αυτό το της υπόλοιπης Ευρώπης. Όλοι οι έμποροι ήταν υποχρεωμένοι να πουλάνε σε γραμμάρια, κιλά και λίτρα, αντί για ουγκιές, λίβρες και γαλόνια. (Μόνη εξαίρεση το pint της μπύρας). Υπήρξε μια εκστρατεία διαμαρτυρίας με αποτέλεσμα αρκετοί μανάβηδες να απειλούνται με φυλάκιση γιατί εξακολουθούσαν να πουλάνε μπανάνες και καρότα σε λίβρες.

    Ο στόχος μου δεν είναι να πω: "Δεν είμαστε λαός, μαντάμ". Απλώς τονίζω ότι η νομιμοφροσύνη είναι έννοια ολιστική. Είτε μπαίνει κανείς στη φιλοσοφία της τήρησης ΟΛΩΝ των νόμων, ανεξαιρέτως, είτε αρχίζει τις εκπτώσεις και τις δικαιολογίες. Ζώντας κανείς στην Ελλάδα βάζει τις παρανομίες στην καθημερινότητα του (από το παράνομο παρκάρισμα και την παραβίαση του κόκκινου - να πω του πορτοκαλί; - μέχρι τα λαδώματα, τα φακελάκια και τα υπόγεια και τις βεράντες που δεν λαμβάνονται υπόψη στο συντελεστή δόμησης). Και τώρα ξαφνικά τι; Σε συνθήκες που θα δοκίμαζαν πολύ πιο οργανωμένα κράτη, περιμένουμε ξαφνικά να τηρηθούν κατά γράμμα οι νόμοι και να δουλέψουν οι διωκτικές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

    Και κλείνω αυτό το μικρό παραλήρημα με την εξής σκέψη: (Επειδή ακούγεται πολύ πως από 1/7/09 θα εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος και στην Ελλάδα). Ας το κόψουν πρώτα στα νοσοκομεία και τα μπουζουξήδικα μπορούν να περιμένουν, δε χάλασε κι ο κόσμος.



    Για όσους ενδιαφέρονται βρήκα αυτό το παλιό άρθρο για την ιστορία με τους Άγγλους μανάβηδες.

    http://www.telegraph.co.uk/global/main.jhtml?xml=/global/2002/02/19/nmet19.xml&page=2

    ΑπάντησηΔιαγραφή